♥ MY WORDS ♥
Kadang² Allah hilangkan matahari dan mnurunkan hujan juga petir .puas kita menangis mencari matahari . Rupa² nya Allah ingin menghadiahkan kita pelangi.
Zuliyanie Aniey

Ku Berserah Pada Mu YA ALLAH

maybe hanya blog medium aku untuk berkata2,mahu menulis apa sahaja yang aku mahu.Yaa aku tak kan menulis kalau tiada benda nak cakap,nak heboh,nak gosip dan nak dikongsikan.Means, blog ni adalah tempat aku type apa yang ada diruang fikiran aku dulu,sekarang dan nanti.

sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula sesuatu hubungan yang dijaga dengan eloknya. Tiada hubungan yang tak diduga,tak dicabar,tak diuji. Itu semua adalah takdir dan ujiannya. I remember every word you said. yes!aku akan ingat setiap janji yang dikotakan, aku akan ingat setiap apa yang dikatakan tak kira la baik dan buruknya. Biar pun semua itu melukakan,apa kan daya aku nak lawan semua tu. Bukan berputus asa tapi hanya berserah kepadanya.

Tak terniat nak aibkan sesiapa. Ini hanya sekadar perkongsiaan. Dalam blog aku bercerita semahunya. Mohon maaf andai kata ada yang terasa. adakah Allah tengah membuka mata ku dan minda ku? aku tak yakin. Tapi pertanyaan datang mengejut dari hati dan fikiran. Apa kah itu semua? adakah kami tiada jodoh? Walluhalam. 

Hati perempuan mana yang tak sakit.Tak semua benda aku nak cerita disini. Kesukaran ku untuk menjelaskannya. Hati kecil ku meraung semahunya.Fikiran ku ligat mencari apa puncanya.  adakah atas kecuaian ku atau ada sesuatu yang terjadi tanpa pengetahuanku. Aku mohon Allah tunjukkan aku kebenaran.Redhakan hati ku dalam apa jua bentuk keadaan. 

ada yang rapat denganku mengatakan , buat sekali tak mustahil tak buat lagi. Ya Allah! sentap hatiku. aku bingung! apa ni semua. Ini ka satu lagi ujian yang aku kena hadapi.Apa pun aku kena tenang. Ini semua ketentuannya. Allah tak bagi sesuatu dugaan diluar kemampuan kita. Hanya padanya ku berserah



♥ Terima Kasih Kerana Sudi Menjenguk Blog Saya ♥


♥ Klik Button Like Jika Suka ♥

BOYS vs GIRLS



1. Jika lelaki menyendiri dan menjauhkan diri, ketahuilah dia dalam keadaan tertekan. Boleh jadi ada tekanan di tempat kerjanya, boleh jadi oleh kereta yang dimilikinya, atau boleh jadi beberapa kerenah anda yang menjadi penyebabnya.

2. Apabila lelaki menyendiri, kita boleh simpulkan dia sedang tertekan, berbeza dengan anda, dalam keadaan tertekanlah segala rahsia akan diceritakan. 

3. Meskipun begitu, usahlah risau, ia sekejap saja. Emosi pada orang lelaki umpama getah, sekejap saja telah kembali ke bentuk asal walaupun tadinya terhenyak pipih. Berbeza dengan anda bukan? Tatkala anda tertekan, emosi anda umpama ombak.
Ombak memang tidak pernah reda, kalau reda pun mengambil masa yang lama.

4. Apabila lelaki suka menyendiri dan berdiam diri, biasanya disebabkan imejnya yang tergugat. Biarkan sahaja untuk tempoh-tempoh tertentu. Usah ‘gatal-gatal’ sangat memujuk. Kadang-kadang lelaki hanya perlukan ‘tempoh bertenang’ sebelum mengambil langkah seterusnya. Anda kelam-kabut, maka itu anda mudah marah, cemburu dan merajuk apabila berdepan dalam situasi begini. Ohhh, itu silap.

5. Lelaki selalunya dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran, berbeza wanita biasanya cukup risau dalam keadaan demikian. Dan usah risau sangat kalau lelaki anda cuba berjauhan dari anda dalam keadaan-keadaan demikian sebab semula jadinya lelaki terasa selesa berjauhan dengan keluarga. Ini tentu berbeza sekali dengan anda, yang suka dan berasa tenang bersama keluarga?

7. Lihat perbezaan sebagai sebab untuk sempurna menyempurnakan bukan jurang kedegilan untuk tidak mahu memahami.

8. Lelaki itu cara fikirnya makro, iaitu dia melihat secara keseluruhan, sedangkan anda para wanita mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci. Maka itu, usah hairan, terkadang suami selamba dengan masalah yang anda rasakan cukup berat. Anda telah kering air mata sedangkan dia masih belum menitis walau sebutir pun air mata.

9. Jika berlaku pertengkaran selalunya dia akan melawan habis-habisan dan anda pula mengalah dan pura-pura setuju demi perhubungan. Usah terasa teruk sangat dengan keadaan ini, lelaki memang begitu, sentiasa mahu menang dan mahu sentiasa dilihat menang walaupun hatinya mengakui kesilapannya dan mahu berubah mengikut apa yang anda perkatakan.

10. Walaupun anda tahu anda benar dan anda tidak pernah berbuat salah, akhirilah semua pertengkaran dan perselisihan dengan anda yang meminta maaf. Anda mahukan dia yang meminta maaf? Usah harap. Lelaki memang berat untuk meminta maaf terutama daripada pasangannya. Ikut kajian, wanita lebih mudah meminta maaf dalam keadaan apa jua dan atas hal apa jua, maka gunakan kelebihan ini untuk lebih mudah meminta maaf walaupun tidak bersalah.

11. Satu lagi yang anda patut tahu tentang lelaki ialah mereka memang suka memberi arahan bagaikan ketua yang mempunyai kuasa. Usah dilawan, tapi layanlah hati sendiri dengan berleter hingga anda sendiri berasa puas. Tapi awas, jangan sampai berleter di hadapannya, itu boleh memburukkan keadaan.

12. Kata orang, wanita sinonim dengan leteran. Kalau tak pandai berleter bukan wanita namanya. Ya, teruskan saja berleter, hamburkan semua yang menekan kepala. Cuma mohon berleter di dalam bilik yang tertutup, sebab kucing pun pening dengan leteran anda.

13. Lelaki memang rimas dengan leteran dan cepat naik darah apabila asyik dileteri. Lihatlah betapa berbezanya seorang wanita dengan seorang lelaki. Tidakkah anda setuju jika dikatakan, adalah amat beruntung jika anda tahu lebih banyak tentang lelaki?

14. Mengapa lelaki begitu? Itulah bukti kekuasaan ALLAH. DIA menjadikan perbezaan yang ketara antara lelaki dengan wanita, agar apabila disatukan, terjalinlah satu bentuk kekuatan lantaran saling sempurna menyempurnakan , lengkap melengkapi. Semua kekurangan isteri akan dipenuhi oleh suami dan semua kekurangan suami akan dipenuhi pula oleh isteri.

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Menjenguk Blog Saya ♥


♥ Klik Button Like Jika Suka ♥

♥ STUDY or WORK ♥


Selamat malam buat reader's blog sii kechill ni
Sambil² aku online tuh menyempat lagi aku buat entry baru
Actually kan , ter Active sudah facebook ku , sebab² kawan aku ramai post d group tuh pasal transkrip and surat pengesahan tamat study . Wow ! tapi bikin hal lagi pengurusan d sana
macam² la juga minta itu ini , dah la kita ni jauh dari Sarawak , Yang penting aku xsabar nak KONVO
yeahh , In Shaa Allah ada kawan ikut ( Pidah , Nom and Nina ) kawan baru kenal jugaa . C nom jak pena d jumpaa . Nnt entry laen aku crita pasal Pidah yaa .

Okay , tadi aku b'chat dengan someone ( Halida ) 
aku tanya result STPM nya , alhamdulillah result yg baek . TAHNIAH ya dek . 
chat punya chat tny la dia nak sambung . Dia ckp mau tapi bingung nak ambil kos apa 
AKu suru la dia ambil kos yg dia minat , Nampak nya dia nnak jadi cikgu . so , suru la ambil maktab

Tapi aku ?
Aku sebenar nya dalam di lema . Sukar untuk membuat pilihan , xtahu samada nak sambung study atau kerja
Jika aku d bagi pilihan mau saja aku sambung study . Tapi bila d fikir , aku nak bantu parents aku jugaa
Ya la , aku kan anak sulung . Rasa xmau pulak myusahkan parents aku lagi . Cukup la masa aku study Diplomaa . Aku rasa , aku masih kabur dengan masa depan ku . Apa sebenarnya masa depan yang aku impikan ? aku pun xtahu . Adakah aku akan terus kekal sebagai pengembara yang hanya berpandukan jejak orang lain ? Arah yang pasti membawa aku ke tempat yang ingin aku tujui.

Aku sebenar nya ada plan juga tapi still mencari yang terbaek . First , cari kerja dan langsaikan hutang PTPTN tuh . haha ! mamposs aku nak bayar . Second, dalam masa yang sama , aku nak cari pengalaman kerja sambil cari modal untuk sambung Degree . aku dah nekad xmau guna duit parents aku , aku nak tahu betapa susah nya cari duit kan.  Tapi , ada setengah orang cakap bila kita dah start kerja kita akan tamak pada duit sampai malas nak belajar . Thirdly , aku mau beli kereta sendiri , buat lesen kereta sendiri dan aku mau beli apa sahaja guna duit aku sendiri
Aku tetap usaha , tapi sampai sekarang belom keja² lagi . payah nyaa :(

So , sekarang ni aku masi dalam kesamaran lagi 
Harap² la ada orang bagi advice kat aku






♥ Terima Kasih Kerana Sudi Menjenguk Blog Saya ♥


♥ Klik Button Like Jika Suka ♥

♥ CARA MELUPAKAN SESEORANG YANG MENGECEWAKAN ♥


hye , selamat berhari ahad 
bawah ni entry pasal cara nak lupakan seseorang . aku just copy paste 
melupakan seseorang
Kenapa mesti kita melupakan seseorang itu? Bagi sesetengah orang, selagi imej atau kenangan atau ingatan terhadap seseorang yang telah mengecewakan atau menyakiti hati mereka sama ada secara langsung atau pun tidak, akan menyebabkan mereka bersedih. Justeru, seperti duri yang tertanam di dalam daging, duri itu mesti dicabut, ingatan tersebut mesti dibuang jauh-jauh.
Kenangan tidak dapat dihilangkan, tetapi boleh dilupakan. Ini kerana otak manusia tidak berfungsi seratus peratus seperti cakera keras atau alat-alat penyimpan maklumat. Album gambar boleh dibakar, cakera keras boleh diformat semula menjadi kosong, tetapi ingatan manusia akan dibawa sampai ke mati. Jadi cara yang ada ialah melupakan, mengabaikan dan bukannya menghilangkan.
.
.
Bagaimana cara-cara untuk melupakannya? – Sibukkan Diri Dengan Aktiviti Berfaedah – Anda boleh melupakan kenangan-kenangan lama dengan si dia dengan menyibukkan diri anda dengan pelbagai aktiviti. Bersedialah untuk berkorban demi kejayaan. Bersedialah untuk melaksanakan tugasan dan tanggungjawab baru. Kesibukan akan menyebabkan anda perlahan-lahan dapat melupakan kenangan lalu.
.
.
Elakkan Diri Daripada Bersendirian – Perasaan sayang yang mendalam dan keterlaluan mungkin sukar untuk dibuang dalam masa yang singkat. Untuk itu, elakkan diri anda daripada bersendirian. Carilah orang untuk berbicara, dan suatu masa nanti anda akan menemui nilai-nilai tertentu dalam diri orang-orang yang bertemu dengan anda, Dan nilai-nilai itu akan mengubati luka akibat kesan kekecewaan, sakit hati yang telah diperkuatkan oleh kasih sayang anda terhadap orang yang ingin anda lupai.
.
.
Elakkan Persoalan Berkaitan Orang Yang Ingin Dilupai – Ada sesetengah orang, apabila kecewa dengan seseorang, dia akan pergi menjauhkan diri daripada orang ramai atau daripada kawan-kawan. Dalam sesetengah kes, ini mungkin berkesan sekiranya tujuan dia untuk mengelakkan daripada dikaitkan dengan soalan-soalan berkaitan dengan orang yang ingin dilupai.
.
.
Pulangkan Atau Buangkan Segala Barangan Yang Mengandungi Nilai Perasaan – Kadangkala anda melupakan seseorang bukan kerana anda benci lantaran perasaan kecewa anda terhadap seseorang itu, tetapi kerana masih ada nilai perasaan dalam kenangan tertentu yang ingin anda lupakan. Nilai-nilai inilah yang menjana perasaan sedih dan murung dalam hidup anda.
Sesetengah orang mengambil langkah pantas dengan memadamkan semua benda yang boleh mengembalikan ingatan atau kenangan terhadap orang yang ingin dilupai. Cenderamata, hadiah, surat atau foto dibuang atau dibakar. Perasaan berat hati dilawan dan ditentang demi kebahagiaan pada kemudian hari.
.
.
Perundingan Terhormat – Salah satu cara lain ialah menerusi perundingan. Namun perundingan ini perlu mempunyai objektif tertentu supaya kita tidak berasa sakit hati. Kita harus memiliki keazaman yang kuat untuk melupakan dia sebelum perundingan dan selepas perundingan dibuat. Perundingan ini mungkin mengubah rasa untuk bercinta kepada perhubungan biasa atau kawan. Dalam keadaan ini, perasaan saling menghormati akan turut membantu menawarkan perasaan kecewa atau sakit hati kita terhadap seseorang.
Bagaimana pula dalam kes cinta bertepuk sebelah tangan. Atau kita ingin berkawan atau mendekati seseorang tetapi ditolak bulat-bulat oleh orang tersebut tanpa perundingan. Setiap kali kita mahu mendekatinya, maka setiap kali itu juga dia cuba mengelakkan diri atau menjauhi diri daripada kita. Ya, ini juga soalan terbaru yang saya terima. Kepada anda yang bertanya, maka saya cadangkan anda mengikut langkah terawal yang saya sebutkan tadi. Perundingan mungkin sukar dilakukan, maka anda tidak mempunyai pilihan lain selain menghormati kehendak si dia dan meneruskan kehidupan baru anda.
.
.
Mulakan Kehidupan Baru, Lupakan Titik Kepiluan Lalu – Bagaimana sekiranya anda rasa ada sesuatu yang perlu anda beritahu kepada dia. Salah faham tertentu, fitnah dan sebagainya? Kadangkala tidak semua keadaan memihak kepada kita. Cara terbaik ialah memulakan kehidupan baru tanpa si dia. Sebarang penganiayaan yang berlaku ke atas diri kita biarlah ditetapkan dengan kasih sayang dan keadilan Tuhan. Tidak semua perkara boleh diselesaikan dengan mudah di dunia ini.
Apa pun teruskan kehidupan baru. Tanam azam dan matlamat. Carilah tujuan asal kehidupan kita. Apabila kita menemui tujuan sebenar kehidupan kita di muka bumi, maka bukan sahaja perasaan sakit hati atau kecewa terhadap orang yang ingin kita lupai akan hilang, malah masalah-masalah berkaitan perasaan yang lain juga mungkin akan sembuh secara semula jadi.
.
.
Wujudkan Matlamat Akhirat – Inilah keajaiban yang ada di muka bumi. Semakin kita cuba berusaha memperbaiki diri dan mencari keredhaan Allah, maka semakin luka di dalam jiwa kita akan sembuh. Semakin cerah sinar kebahagiaan dan harapan terhadap diri kita.
Cinta, perasaan dan hubungan sesama manusia mungkin topik yang menarik untuk dibicarakan sehingga dijadikan ilham untuk menulis lirik lagu, novel dan skrip drama kerana ia merupakan perkara lumrah dalam kehidupan manusia. Namun, apabila kita menemui tujuan asal kita wujud di muka bumi ini, maka, perasaan kebahagiaan akan mula melindungi jiwa kita. Tetapkan satu matlamat berupa ganjaran akhirat, maka kita akan kebal daripada sebarang kekecewaan, kekesalan dan dendam dunia.
Menjadi Kekasih Allah – Ini adalah satu langkah yang terbaik untuk mengubati jiwa sebagai seorang hamba. Menerusi langkah ini, kita belajar dan cuba mengenali sifat-sifat Allah. Kita mendekati diri kita kepada Allah. Menghayati kekuasaan dan nikmat yang telah diberikan kepada diri kita. Jangan bersedih, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kita pasrah dan menyerah diri kepada Allah.
Dalam catatan sejarah berkaitan dengan para sahabat, wali dan sufi, terdapat kisah beberapa wali atau kekasih Allah yang sangat-sangat mencintai Allah sehingga tidak ada kasih sayang manusia berupa cinta atau kemewahan atau apa-apa sahaja nikmat dunia yang mampu menandingi perasaan cintanya kepada Allah. Mereka yang mempunyaiperasaan cinta sejati kepada Allah ini, hatinya sentiasa tenang dan bahagia.
Jika mereka bersedih, maka mereka bersedih kerana dosa mereka terhadap Allah, dan jika mereka menangis, juga kerana Allah, tidur kerana Allah, makan kerana Allah, berbicara kerana Allah, mandi kerana Allah, berjalan kerana Allah dan segala-galanya kerana Allah. Manusia seperti ini mengabaikan kemewahan dan kegemilangan dunia demi mencari keredhaan Allah.

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Menjenguk Blog Saya ♥


♥ Klik Button Like Jika Suka ♥

16 March 2013

hyee pembaca setia ku 
lama kan aku xupdate blog ne ? biasa la virus pemalas dah kat badan aku 
sampai aku ni pun xtau dah apa ubat dia . tapi whatever la !!
ehh malas nya nak taip , tapi kesian pulak kat blog buruk aku ni kan kalo xupdate . mesti blog ni nangis dapat Tuan macam aku yg PEMALAS . 
oke meh sini aku story sikit pasal kejadian selama aku DEACTIVE fb 
haaa ! genap hari ni seminggu dah aku deactive . WOW ! xsangka plak aku , besa nya dah 3hari konfom buka . Langsung xda tau hal² kawan aku , aku just active kat TWITTER , tapi twitter pun apa jak ada 
bosan tau !! alhamdulillah , perasaan mau buka fb tuh xda plak , rasa macam best pulak xda fb ni , tenang hati aku dari orang² yang myakitkan hati . aku deactive pun sebab nak jauhkan orang² itu . seriously ! makin menyampah , meluat , rasa nak tampar !! tapi xpa aku pendam kan suma ni . malas la nak gaduh² . paling buat aku sakit hati org yg fake FB tuh . SIAL betul la mulut dia . PUIKK !! aku dah tau kau sapa tapi aku malas nak besarkan , aku xsuka pgaduhan . sesama kita pempuan , sesama kita muslim . so lebih baek ko jaga laki kau kat sana , jaga anak lebih afdal dari biarkan mulut kau tuh macam longkang bussuk !! FUCK U
opss ! terMARAH la plak aku ha . 
dan sebab laen aku deactive , sebab xmau tgok muka Ambie jellek !! walaupun aku rindu dia sayang dia tapi aku rasa mgkin ni cara tuk aku xfikir betul , bukan apa , aku yang sakit tapi dia sana ? happy sangat . xpa la , janji dia senang . brpa hari lepas , migrain myerang dan ni la aku rasa first tyme yg paling teruk . biasa nya kat kepala aku area dahi dan dekat mata . tapi kali ni kepala sebelah kanan . nak baring pun payah ! Tuhan jak tau betapa sakit nyaa . Sampai aku pergi hospital , jumpa doktor . apa doktor cakap ? aku ni bnyk fikir slen dr mata aku ni rabun . adouhh punya CHOIII . tapi aku rasa mmg tu laa . fikir kerja , masa depan , ambie . ehh macam² la .ehh aku rasa la kan , kalo ambie baca ni mesti dia memaki² kan , asyik nama dia jak 
alalalala , sori la Ambie . suma aktiviti aku ada kaitan dengan kau , HAHA . sapa suru kau salu kat kepala aku. Then msti dia ckp camni , "Eh , yg kau bodoh sangat fikir aku kenapa ? sudah² la anie .kita xda harapan" . kalau dia ckp macam tuh . memang nak sepak terajang laa . kan kan ?
"Berfikir sebelum bertindak" haaa ! ayat tu la keluar dari mulut adek bongsu aku
okeeh² . nak tau apa aktiviti aku sepanjang xda fb ?
aku suka tido lmbat , bangun lambat , makan , tido lagi , on twitter 
haaa tu jaa la aktiviti aku , ada juga insan tuh text aku mna fb ? rasa nya dah jawab dah soalan diaa 
ohh yaa , slen tu kan aku asyik bgmbr jak . mungkin buat kenangan org len bila aku xda nnt .
okehh bawah ni gmbr² aku ya . ada juga pic sebelum² nyaaa 




 ngekkk ^___^


Pic time kat balung ( pic lama ) lawa x ? 


hyee , ni la rupa bila guna spek . sangat bida' ( tahi lalat aku pemanis muka )
hahahha

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Menjenguk Blog Saya ♥


♥ Klik Button Like Jika Suka ♥

TULIS AYAT COPYRIGHT KORANG KAT SINI